Dani sigurnijeg interneta – Poziv za online takmičenje


Svakog februara Insafe/INHOPE i mreža centara za sigurniji internet obilježava Dan sigurnijeg interneta*, sa ciljem promocije sigurne i pozitivne upotrebe digitalne tehnologije, posebno među djecom i mladima. Ovaj dan se obilježava se drugog dana, druge sedmice, drugog mjeseca, a svake godine na Dan sigurnijeg interneta milioni ljudi se udružuju kako bi inspirisali pozitivne promjene u digitalnom okruženju te podigli svijest o pitanjima sigurnosti na mreži.

Dan sigurnijeg interneta ima za cilj stvaranje sigurnijeg i boljeg interneta te na ovaj dan poziva na odgovorno korištenje tehnologije, sa poštovanjem, kritički i kreativno. Kampanjom se želi doprijeti do djece i mladih, roditelja i staratelja, nastavnika, edukatora i socijalnih radnika, kao i do donosioca odluka i političara i da ih sve skupa ohrabi da odigraju svoju ulogu u stvaranju boljeg interneta.

Centar za sigurni internet će i ove godine na Dan sigurnijeg interneta, 8. februara/veljače imati online takmičenje u vidu kviza o sigurnosti na internetu. Pozivamo djecu i mlade da istraže platformu www.sigurnodijete.ba kako bi se bolje pripremili za takmičenje, a za najuspješnije pripremamo vrijedne nagrade.

Uputsvo za djecu:

  1. Posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini
    www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem interneta;
  2. Dana 08. februar/veljača 2022. godine od 09:00 – 19:00 sati posjetiti web stranicu www.sigurnodijete.ba i registrirati se za kviz;
  3. Zabilježiti svoj jednistveni kod pristupa kvizu;
  4. Riješiti kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta;
  5. Osvojiti jednu od vrijednih nagrada!