Informacioni sistem za upravljanje energijom: naši uposlenici prošli obuku


Vlada Kantona Sarajevo 25.08.2016. godine donijela je Odluku o obaveznom unosu podataka i redovnom izvještavanju krajnjih korisnika o potrošnji energije i vode u kantonalnim javnim objektima, kojom su definisane obaveze korisnika javnih objekata u smislu redovnog unosa podataka o potrošnji energije i vode u Informacioni sistem za upravljanje energijom (EMIS), kao i dostavljanje izvještaja o potrošnji energije nadležnom ministarstvu.

Donesena Odluka je proizašla iz saradnje Vlade KS na realizaciji Projekta “Zeleni ekonomski razvoj” zajedno sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Fondom za zaštitu okoliša FBiH. EMIS je internet aplikacija koja služi za praćenje i analizu potrošnje energije i vode u objektima javnog sektora. Kroz EMIS se vrši kontinuirano prikupljanje i analiza relevantnih podataka svih javnih objekata i njihove energetske potrošnje, što je osnov da se izvrši evaluacija i odaberu objekti na kojima će se provoditi energetski pregledi, te realizirati infrastrukturne mjere energetske efikasnosti.
Sa svrhom što bolje implementacije projekta, UNDP organizovao jh besplatnu obuku za predstavnike javnih objekata, koji su zaduženi za unos i praćenje potrošnje energije.

Naša škola je za unos i praćenje potrošnje energije odabrala Eldinu Halimanović i Elvisa Ljajića, koji su uspješno završili obuku.