Održana predstava “Romeo i Julija”


U sklopu rada sekcije Engleskog jezika Magic moments učenici osmog razreda sa svojom nastavnicom Islamović Amilom redovnu lektiru Romeo & Juliet  pretočili su u predstavu na engleskom jeziku. U carstvu književnosti malo koje ime sija tako svijetlo kao ime Williama Shakespearea, barda čije su riječi očarale publiku stoljećima.

Naša priča je započela izborom Romea i Julije, remek -djela koje je genracijama osvajalo srca i umove. Izazovi su se pojavili, kao što se često dešava u svakoj velikoj potrazi. Ipak vođeni neprolaznim duhom Shakespearove drame, prevazišli smo svaku prepreku sa odlučnošću i upornim radom. Kroz užurbane rasporede i bučne školske hodnike, magija Romea i Julije nas je održavala. Uz kostime koje smo posudili iz uglednog Narodnog pozorišta i neprocjenjivu pomoć našeg čika Eldara, naša vizija je počela da se oblikuje.

Predstava je izvedena 10.6.2024.godine u 19:00 sati u holu naše škole. Veliki broj roditelja, nastavnika, učenika i gostiju je došao pogledati ovu jedinstvenu izvedbu naših učenika koja je trajala 90 minuta. Dvadeset i četiri učenika su učestvovala u izvedbi ovog remek djela poznatog Engleskog pisca William Shakespeare u kojem su se smjenjivale različite scene protkane odgovarajućim tekstom i muzikom. Učenici su na redovnim časovima sekcije, prilagođeni tekst njihovim godinama, pretvorili u živu riječ, podržanu gestakulacijom i glumom. Izbor ovog djela je bio zajednički. Doprinjeo je proširivanju vokabulara i jačanju jezičkih struktura naših učenika. Uticao je na razvijanju kritičkog mišljenja, te razumijevanju sebe i drugih. Inače rad na lektiri pozitivno utiče na realizaciju vannastavnih aktivnosti kao što su školske predstave, što su oni svojim radom i pokazali.

Kako sam Shakespeare kaže: ‘ All the world’s a stage, and all the men and women merely players’. ‘Cijeli svijet je pozornica, a svi ljudi samo glumci.’ Zahvalni smo svima koji su se pridružili našim mladim pustolovima i njihovoj nastavnici na ovom čarobnom putovanju kroz djela legendarnog Williama Shakespearea.