Škola u prirodi za učenike IV razreda


Škola u prirodi je još jedan projekat u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koja je besplatna za sve
učenike četvrtog razreda osnovne škola u Kantonu Sarajevo. Ovo je specifičan način izvođenja nastave u prirodnom ambijentu koji učenicima omogućava boravak na čistom zraku, upoznavanje sa prirodnim i kulturno-historijskim znamenitostima i kao konačan cilj ima postizanje cjelovitog doživljaja nastavnog sadržaja.
Učenici i učenice naše škole, u pratnji učiteljica, imali su priliku boraviti na planini Vlašić u period od 22. 05. do 24. 05. 2023.
godine i doživjeti sve čari učenja u prirodi.
Učenje posmatranjem, istraživanjem i praktičnim djelovanjem u prirodnom ambijentu, pruža mogućnost ostvarivanja obrazovnih
ciljeva svakog nastavnog predmeta pojedinačno, te sadržaja i oblika cjelokupnog nastavnog i odgojnog rada. Učenici su imali priliku usvajati nastavne sadržaje neposrednim zapažanjem, uz potpuno doživljavanje stvarnosti, a upoznali su i prošlost kraja. Veoma uspješno su realizovani svi ciljevi koji su postavljeni, a tome je svakako doprinio profesionalan i kolegijalan odnos učiteljica.
Puni prelijepih utisaka, učenici nisu krili oduševljenje i zadovoljstvo koje su doživjeli u proteklim danima. Bogatiji su za prelijepa iskustva koja su zajednički doživjeli, a najznačajnije od svega je da su se svi sretni i zadovoljni vratili svojim kućama.