ETOS U MOJOJ ŠKOLI


Na konferenciji „ETOS inicijativa“ u organizaciji TPO fondacije, održanoj 29.10.2018. u Sarajevu prezentator Etos projekta bila je Dženaida Čengić. U realizaciji projekta učestvovali su učenici VII/1 razreda.

 

Etos inicijativa: univerzalne vrijednosti u lokalnom kontekstu

TPO Fondacija je obilježila pet godina promocije programa Etos inicijative završnom konferencijom koja je održana 29.10.2018. godine u Hotelu Hills na Ilidži, u Sarajevu. Govorili smo o etičnosti, toleranciji, otvorenosti i solidarnosti ali i drugim vrijednostima oko kojih se možemo okupiti kao ljudi i koje su nam svima zajedničke.

Smatramo važnim ispričati pozitivne priče iz BiH, priče o prijateljstvu, dobroti, solidarnosti i razumijevanju, odnosno priče o zrncima ljudskosti koja se ne vide dovoljno u javnom diskursu opterećenom negativnim slikama. To ne znači da o problemima ne trebamo govoriti, već da o dobru glasnije govorimo, kako bismo bili zahvalniji, ponizniji i kako bismo njegovali nadu, jer beznađe može biti najteža bolest jednog društva.

Preko 250 nastavnika, pedagoga, direktora i predstavnika ministarstava obrazovanja, pedagoških zavoda i civilnog društva imalo je priliku propratiti neke od rezultata Etos inicijative koja je u posljednjih pet godina okupila preko 1000 nastavnika u pet kantona i u pojedinačnim školama BiH. Konferenciji su prisustvovali nastavnici i učenici iz mnogih gradova BiH: iz Tuzle, Gradačca, Tešnja, Bužima, Bihaća, Kupresa, Orašja, Livna, Mostara, Jablanice, Konjica, Kiseljaka, Visokog, Vareša, Bugojna, Jajca, Travnika, Sarajeva i drugih mjesta Bosne i Hercegovine.

Nastavnici i profesori (Alma Ahmethodžić, Mirza Jahić, Selvira Mašnić, Amela Petričević, Dženaida Čengić) su kroz kratke filmove i prezentacije predstavili postignuća učenja o etičkim vrijednostima u svojoj školskoj i lokalnoj zajednici. Pokazali su da je dovoljno malo poticaja, odvažnosti i vjere da atmosfera u jednoj zajednici odiše ljepotom zajedništva i prijateljstva.

Kako je naglasila pomoćnica ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u HNK, Emina Jusufbegović, važno je obrazovati se za mir i nenasilje i promovirati etičke vrijednosti u obrazovnom sistemu, jer su nastavnici jedna od najvažnijih karika socijalizacije ličnosti.

 

Zilka Spahić Šiljak
TPO Fondacija, Sarajevo, 30.10.2018.