Naši najmlađi u Pozorištu mladih


Učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda naše škole oduševila je predstava “Čarobnjak iz Oza”, koju su pogledali Pozoršta mladih Sarajevo, a u sklopu planirane posjete kulturnim institucijama. Posjete su realizirane 27. i 28. novembra, a djeca su išla u pratnji svojih učiteljica.

Predstava „Čarobnjak iz Oza“ bazirana na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, doživjela je bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija od svog objavljivanja 1900, a i dan danas uživa kultni status kod djece i odraslih. Naš „Čarobnjak iz Oza“ nastaje iz potrebe da se u današnjem hipertehnološkom, digitalnom dobu ispričaju nove bajke, fantastične i avanturističke priče,prilagođene djeci i odraslim. U našoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjen prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje glavna junakinja Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henrya i tetke Anne.

Jedna prirodna katastrofa (tornado) odvodi Djevojčicu iz svog doma i zavičaja u čudesnu virtuelnu zemlju kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza. Na tom putovanju susreće smiješna i simpatična bića koja trebaju Mozak (Strašilo), Srce(Limeni) i Hrabrost (Lav). U simboličkom smislu oni predstavljaju tri osobine koje grade humanost: pamet, osjećajnost i odvažnost.
(efm.ba)