Naši posjetili “Tunel spasa”


8.5.2019.

Učenici osmog razreda naše škole danas su posjetili Spomenički kompleks “Tunel D-b”, poznat kao “Tunel spasa”, gdje su imali priliku vidjeti improvizirani objekat koji je tokom agresije na našu zemlju značio život za stanovnike opkoljenog Sarajeva i saznati više informacija o dešavanjima iz tog perioda.

Učenici su u pratnji nastavnika i predstavnika Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad pogledali i autentične rekvizite korištene u ratnom periodu, a održano je i predavanje o značaju tunela za preživljavanje i opstanak građana i odbranu grada Sarajeva tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta je realizirana u sklopu projekta “Dani otvorenih vrata Spomeničkog kompleksa – Tunel spasa”, a prijevoz za 1.164 učenika i nastavnika organizirala je Općina Novi Grad Sarajevo.

Projekat se provodi u skladu sa Programom rada općinske Službe za obrazovanje, kulturu i sport i planovima i programima novogradskih osnovnih škola s ciljem razvijanja kulture sjećanja na preiod agresije na našu zemlju. Dolazak na ovo mjesto najbolji je način i prilika da bar na jedan sat učenici vizuelno vide kako se borilo za preživljavanje i razumiju i steknu jasnu predodžbu o tome šta se ovdje dešavalo i sjećaju se žrtvi koje su pale za odbranu naše domovine od agresora.

Nekadašnji najvažniji objekat izgrađen tokom opsade Sarajeva, koji je služio za prenos hrane i naoružanja, danas  je postao muzej i o njemu je snimljen dokumentarni film “Tunel – Tajna opsade Sarajeva”,predstavlja atrakciju za brojne turiste iz cijelog svijeta koji svakodnevno posjećuju ovo mjesto.

Tunel je izgrađen ispod aerodromske piste i povezivao je 2 teritorije, koje je držala Armije RBiH, Dobrinju i Butmir pa se tako i zvao “Tunel D-B”. Dug je oko 720 metara, a pomoću tunela u Sarajevo su se dopremali hrana, oružje, cigarete i sl. Tokom 1994. godine, u tunelu su postavljene šine za manja kolica, čime je olakšan transport.