Obilježen svjetski Dan jabuka


“Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” najpoznata je narodna poslovica koja govori o jabuci kao kraljici voća. Upravo se na dan 20.10. obilježava Svjetski dan jabuka. Sve je započelo još 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja zdravstvenih kvaliteta jabuke i mnogobrojnih njezinih sorti. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati, a s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole, restorani, organizacije i udruge promičući tako važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Da je ova voćka, bila ona slatka ili kisela, zelena, žuta ili crvena, bogata vitaminima i kalcijem danas su naučili naši učenici prvih razreda. Znaju oni nakon današnjeg dana da je jabuka voće koje u sebi sadrži i do 90% vode pa da zbog toga odlično osvježava i gasi žeđ. Svi oni danas su mogli jesti svježe jabuke, ali su i probali samo neke od namirnica kojima je glavni sastojak upravo jabuka.

O jabuci su naši učenici danas pjevali, racitirali, crtali je, a imali i grafomotoričke vježbe baš vezanu za ovu kraljicu voća.