Općina Novi Grad podržava vannastavne aktivnosti u osnovnim školama


Služba za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad Sarajevo u narednom će periodu u saradnji sa novogradskim osnovnim školama realizirati vannastavne sportske i predmetne aktivnosti za učenike.

Tim povodom sa direktorima osnovnih škola održan je sastanak na kojem su prezentirane planirane aktivnosti. Progarmom nadležne Službe predviđeno je da učenici 7. razreda posjete javne ustanove Muzej Sarajeva, Gazi Husrev – begovu biblioteku, Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine.

Učenici 8. razreda će posjetiti Memorijalni kompleks Srebrenica – Potočari, gdje će odati počasti žrtvama genocida i saznati više detalja o ratnim dešavanjima i zločinima počinjenim na ovom području tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Za učenike 9. razreda organizirat će se obilazak Spomeničkog kompleksa Ratnog tunela D – B, poznatog kao „Tunel spasa“, koji je bio jedina veza sa slobodnom teritorijom građana Sarajeva tokom najduže opsade grada u modernoj historiji. Prilikom posjete tunelu, učenicima će biti predstavljen objekat koji je u ratnim godinama značio život za opkoljeno Sarajevo, jer je to bio jedini način za preživljavanje građana.

Od oktobra do decembra školske 2018/19. godine implementirat će se pilot projekt podrške vannastavnim aktivnostima iz oblasti obrazovanja i sporta, u okviru kojeg je predviđen dodatni rad sa posebno nadarenom djecom iz fizike, matematike, geografije i informatike. Kada je u pitanju sport u ovoj fazi projekta radit će se na dodatnoj afirmaciji košarke za dječake i odbojke za djevojčice. Za realizaciju navedenih aktivnosti Služba je pribavila saglasnost nadležnog Kantonalnog ministarstva.

(izvor: novigradsarajevo.ba)