OSNOVCI U POSJETI VJERSKIM OBJEKTIMA Praktična primjena stečenog znanja


U sklopu Nastavnog plana i programa iz predmeta Društvo/Kultura/Religija obrađuju se  različite kulture, religije, sveta mjesta, običaji, umjetnički stilovi, društvena zajednica…

Tako su  učenici OŠ „Meša Selimović“ koji pohađaju nastavu ovog predmeta imali neobičan čas. Nastavnica Ismeta Trepalovac je, u dogovoru sa upravom škole, ugovorila posjetu Aškenaškoj sinagogi i Katedrali Srca Isusova.

Učenici su na ovaj način imali priliku da slušaju o historiji i djelovanju različitih religija upravo u vjerskim objektima. Bila je to prilika da primjene znanje stečeno na predhodnim časovima iz ovog predmeta, ali i da nauče nešto novo.

Na taj način učenici mogu na terenu produbiti svoja znanja o jevrejskoj, katoličkoj, pravoslavnoj i islamskoj religiji. Obilazeći vjerske objekte oni mogu analizirati razlike sakralnih i stambenih građevina, te uočiti sličnosti i razlike između sinagoge, džamije, katedrale i crkve. Tako  lakše shvataju da su religijski simboli integrirani u javni društveni i prirodni prostor.

Osim o specifičnostima religija, osnovci uče o toleranciji, međureligijskom dijalogu, povjerenju, poštovanju drugog i drugačijeg, braku i porodici, podjeli uloga između spolova, odgoju…

Vjerske objeke posjetili su učenici osmog razreda: Lea Ćurić, Lana Merunka, Nadža Duškaj, Senad Bibanović, Una Požega, Lana Palić, Emina Kršlak, Ajla Kršlak, Amina Hajdarević, Luna Šaćiragić, Lea Čurić i Anes Kamberović.