Posjeta Memorijalnom centru Potočari


Učenici naše škole, sa još hiljadu svojih vršnjaka sa područja Općine Novi Grad Sarajevo, posjetilo je Memorijalni centar Srebrenica – Potočari i mezarje, gdje su odali počast žrtvama genocida počinjenog u julu 1995. godine.

Posjeta je organizirana u saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i osnovnih škola, a projekat se realizira u skladu sa godišnjim programima rada novogradskih osnovnih škola.

Učenici su obišli mezarje u Potočarima, a u središnjem dijelu kod Musale saslušali su historijski čas o onome što se dešavalo u Srebrenici u proteklom ratu i masovnim stradanjima Srebreničana u julu 1995. godine. Nakon historisjkog časa, učenici su obišli Spomen – sobu u kojoj su izložene slike predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, gdje su mogli vidjeti upaljače, kutije za duhan, ključeve, albume fotografija i druge lične predmete koji se nalaze među stvarima koje su tokom zadnjih godina nađene u masovnim grobnicama, a identificirali su ih stručnjaci iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). Te lične sitnice ubijenih odraslih muškaraca i dječaka približavaju njihovu sudbinu koja ih je zadesila u julu 1995. godine, kada je mučki ubijeno više od 8.000 Bošnjaka – odraslih muškaraca i dječaka.

Dio posjete bio je i obilazak muzeja i stalne postavke izložbe “Srebrenički genocid – neuspjeh Međunarodne zajednice”, koja  kroz 26 prostorija hronološki opisuje život tokom rata u Srebrenici, genocid i posljedice genocida počinjenog u ovom bhosanskohercegovačkom gradiću, kao i video projekcije o genocidu u Srebrenici u nekadašnjoj tvornici akumulatora, mjestu gdje su srebrenički Bošnjaci mučeni, a potom i ubijani, u kojoj je danas  Multimedijalna soba/Dokumentacioni centar SENSE.