Učenici posjetili izložbu “Oprostorena intima”


11.5.2017.

Učenici šestog razreda naše škole posjetili su, u pratnji nastavnica Emine Ramović i Jasne Kopić,  Galeriju Općine Novi Grad Sarajevo, gdje su mogli pogledati dio postavke Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine „Oprostorena intima“.

Riječ je o jednom segmentu aktualne stalne postavke, izložene na drugom spratu Umjetničke galerije BiH. Tematski je vezana za motiv bašte kao česte inspiracije umjetnika. Može se promatrati i kao neka vrsta personaliziranog pejzaža.

Prisutnima su se obratili načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, koja je pripremila izložbu u sklopu saradnje sa Općinom Novi Grad.

Umjetnici koji su uvršteni u ovaj segment stalne postavke, poput Mice Todorović, Bekira Misirlića, Radoslava Tadića i Safeta Zeca, predstavljaju sam vrh bosanskohercegovačke umjetnosti, te korespondiraju i sa stranim autorima.

Prezentacija jednog segmenta stalne postavke idealna je prilika da se dio atmosfere prenese i u jedan potpuno novi prostor u prizemlju zgrade Općine Novi Grad, kao i poziv da se ostatak izložbe pogleda u Umjetničkoj galeriji BiH.

Napominjemo i da je izložba umjetničkih slika poznatih bh. slikara otvorena  do srijede, 24. maja, radnim danima od 9 do 16 sati, a ulaz je slobodan.