Održana edukacija i prezentacija poboljšanog EMIS Web informacionog sistema


Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, zajedno sa strateškim partnerom Univerzitetskim teleinformatičkim centrom UTIC, ove sedmice održalo prezentaciju i edukaciju za unaprijeđeni on-line bazirani EMIS informacioni sistem. Edukaciji su prisustvovali ministar Elvir Kazazović i EMIS odgovorne osobe iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Ministar Kazazović je u svom pozdravnom govoru obećao podršku rješavanja statusnih pitanja EMIS odgovornih osoba, jer resorno ministarstvo koje predvodi ima za cilj dalje unapređenje ovog informatičkog sistema.

Ovom prilikom, predstavljen je poboljšani informacioni sistem EMIS Web koji je baziran na novim IT tehnologijama.

Nakon analize strukture i procesa informacionog sistema EMIS kojeg su do sada koristile sve osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je zaključilo da je postojeći sistem nedostatan za sve aktivnosti koje provodi ili planira provoditi. Zbog toga je donesena odluka da se sa tehnološkog aspekta dodatno unaprijedi postojeći sistem njegovim podizanjem na web baziranu platformu.

Poboljšani EMIS Web sistem su prezentirali pomoćnica ministra Azemina Njuhović, direktor UTIC-a Elmedin Selmanović, stručni savjetnici Mersida Karačić, Sanel Sefer, Burim Adžanel te Alma Bašić, uime firme Orbicode koja je kreatora softverskog rješenja inoviranog informacionog sistema.

Cilj prezentacije je bio upoznavanje škola sa načinom implementacije značajno poboljšanog informacionog sistema EMIS Web, čime se upotpunosti postojeći školski lokalni sistemi EMIS inkorporiraju direktno u inovirani informacioni sistem.

Na ovaj način se rješavaju brojni problemi i poteškoće koji su uočeni u dosadašnjoj praksi, ali i izbjegavaju greške u statistici i izvještavanju te olakšava rad nastavnika/profesora i EMIS odgovornih osoba. Također, sistem predviđa i poboljšanje integracije podataka sa sistemom E-matura, EMIS Print  i On-line upis u srednje škole, kako bi informacije bile relevantne i pouzdane.

Nakon 13 godina školske ustanove će unositi podatke na inoviranom EMIS Web informacionom sistemu koji ima sada novi izgled i novi interfejs te poboljšane funkcionalnosti rada, što će dodatno olakšati dosadašnji rad razrednicima, EMIS odgovornim osobama i drugom nastavnom osoblju u školama.  

(press služba Ministartsva za obrazovanje, nauku i kulturu Kantona Sarajevo)