Sarajevo – Falkenberg 2018


Učenici i nastavnici JU OŠ ‘Meša Selimović’ iz Sarajeva već dvadeset godina učestvuju u projektu Falkenberg – Sarajevo, koji podrazumijeva razmjenu učenika dvije škole, škole Meša Selimović i Tanga škole iz Falkenberga. Davne 1998. godine, odlaskom  grupe učenika iz Sarajeva za Falkenberg počela je jedna uspješna suradnja i razmjena učenika koja na sreću traje i danas. Kroz ovaj projekat priliku da posjeti Švedsku i grad Falkenberg dobilo je 240 učenika iz naše škole, koji su sa svojim nastavnicima obišli sva poznata mjesta tog južnog dijela Švedske. Projekat je zaživio zahvaljujući, kako ljudima koji su imali sluha i želje da pokrenu ovu lijepu priču 1998. godine, tako i uposlenicima koji su se kasnije priključili i nastavili uspješnu realizaciju ovog projekta. Svake druge godine grupa učenika i nastavnika iz Sarajeva putuje u Falkenberg , a onda grupa iz Falkenberga dolazi u uzvratnu posjetu. Prema riječima vođe projekta profesorice Amile Islamović, ishodi i ciljevi ovog zajedničkog projekta su zaista šarenoliki. Učenici su kroz ovaj projekat poboljšali svoje znanje engleskog jezika, upoznali jednu drugu i drugačiju kulturu, tradiciju i običaje jedne druge države, razvili osjećaj uvažavanja drugog i drugačijeg, stekli nova prijateljstva. Sa druge strane, dobili su priliku da predstave svoju državu, grad, školu, kulturu, tradiciju, običaje i historiju. Svojim gostoprimstvom učinili su i još uvijek to rade, lijepim i ugodnim boravak učenicima iz Falkenberga / Sarajeva. Kroz ovaj projekat dvoje mladih ljudi se upoznalo i danas su bračni par koji živi u Falkenbergu i ima dvoje djece.

Ove godine obilježava se dvadesetogodišnjica trajanja ovog projekta, te je u to ime grupa učenika i nastavnika iz Tanga škole iz Falkenberga doputovala u Bosnu i Hercegovinu. Došli su prvo u Tuzlu, obišli Srebrenicu i Memorijalni centar Potočari, a zatim došli u Sarajevo. Naši učenici su prihvatili svoje goste i trenutno se realizuje program koji je unaprijed pripremljen. Ove godine su na oficiajlno obilježavanje dvadesetogodišnjice pozvani svi koji su do sada učestvovali u ovom projektu.Vođa projekta u Švedskoj ,profesorica Johanna Lindgren sa svojim timom nastavnika izrazila je zadovoljstvo zbog svega što je učinjeno do sada, te ističe da je ovo jedan od projekata koji najduže traju u ove dvije države. Ta činjenica sve nas skupa čini jako ponosnim.

VIVA SARAJEVO VIVA FALKENBERG! VIVA PROJECTA! krilatica sa kojem je začetnik ovog projekta gospodin Per Sjoval počeo svaku našu i njihovu posjetu.